четвртак, 25. октобар 2018.

Lupus Zdrav I Uredan Život Je Ključ!

Lupus Zdrav I Uredan Život Je Ključ!

LUPUS – reumatska bolest koju još uvijek ne poznajemo dovoljno!

Koje simptome ne smijemo zanemariti?

Lupus je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova, tetiva i drugog vezivnog tkiva. 90% su mlađe žene, a ako vas zanima kada treba da razgovarate s doktorom i kada se javlja razlog za zabrinutost, pročitajte je u tekstu.
Anemija, osjetljivost na sunce, suha usta, poremećaj funkcije bubrega … Sve su to simptomi ove autoimune bolesti koje ne smijemo zanemariti.
Zašto se točno pojavljuje lupus, nije poznato. Međutim, činjenica je da može biti kroničan i progresivan. Kada je riječ o upali zglobova, bolesnici s lupusom najčešće će reći da im se čini kako su uvijek imali probleme s bolovima u zglobova.
Dugotrajna upala zglobova može dovesti do trajnog oštećenja zglobova i okolnog tkiva. Međutim, za razliku od reumatoidnog artritisa u lupusu, to ne oštećuje kosti.

Koje simptome ne smijemo zanemariti?

SLE (sistemski lupus erythematosus) je bolest u kojoj su pogođena mnoga tkiva i organi. Pojava bolesti zavisi od pojedinca do pojedinca.
Može biti postepen, a često će ga karakterisati osjećaj umora, malaksalosti, gubitak tjelesne težine, itd. Međutim, pojava bolesti nije uvijek slučaj:
“Bolest može početi naglo, uz visoku temperaturu, bol u zglobovima, bol u mišićima,promjene kože lica u obliku leptirastoga crvenila, a ako se javi kod mlađih žena, potrebno je obaviti dijagnostičke pretrage”, kaže dr.. med. Davorka Rosić, Physiatrist – reumatolog.
Osim toga, često se javljaju promjene kože: fotoosjetljivost, osjetljivost na sunce ili, na primjer, oštećenje sluznice. Gubitak kose također može biti izražen.
“Ako se pojave gore navedeni simptomi, nijedan od njih se ne bi trebao zanemariti i treba se odmah javiti doktoru”, savjetuje dr. Rosić.
Kao što je gore spomenuto, niti jedan od gore spomenutih simptoma ne bi trebao biti zanemaren, ako dođe do situacije da je više pridruženih simptoma, njihov će se intenzitet pojačavati. Kada je riječ o liječenju, dr. Rosić navodi:
“Najprije se obratiti porodičnom doktoru koji će pacijenta uputiti internisti – reumatologu koji najviše zna o ovoj vrsti autoimune bolesti. Srećom, već postoje profesionalni i izvrsni internistički reumatolozi, ali nažalost, vrlo je ih je malo. Oni najbolje znaju šta dalje treba poduzeti u takvim slučajevima.

Može li se ova vrsta bolesti spriječiti?

Ovo je bolest nepoznate etiologije. Upravo zbog toga, pitanje prevencije postaje jako teško. Međutim, svakako postoje načini za poboljšanje kvalitete života ljudi koji pate od lupusa:
“Zdrav i uredan život je ključ: zdrava ishrana, fizička aktivnost, dobar san, boravak u prirodi, ali ne i sunce.
Osim toga, tokom perioda virusnih infekcija, bilo bi poželjno izbjegavati zatvorene prostore i masovna okupljanja. preferira se izbjegavati stres, što je lako reći, ali je vrlo teško provesti u dijelo “

Više informacija možete saznati na našoj web stranici!

Нема коментара:

Постави коментар

Ljuske Od Jaja Prirodni Ljek Za Kosti!

ZANIMLJIVOSTI Ljuske Od Jaja Prirodni Ljek Za Kosti! Podijeli Facebook Twitter Google+ Pinterest Email Ljuske od jaja ov...